Dziedzictwo kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
wypożyczone
(3)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Pod Skrzydłami (W75)
(2)
Wypożyczalnia Przystanek Książka (W93)
(1)
Wypożyczalnia Przy Baleya (W99)
(1)
Autor
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(1)
Wierzbowska, Lucyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(4585)
Przyjaźń
(2660)
Rodzina
(2565)
Miłość
(2029)
Relacje międzyludzkie
(1995)
Dziedzictwo kulinarne
(-)
Tajemnica
(1857)
II wojna światowa (1939-1945)
(1781)
Śledztwo i dochodzenie
(1696)
Zabójstwo
(1386)
Dzieci
(1219)
Nastolatki
(1202)
Magia
(1172)
Literatura polska
(1158)
Dziewczęta
(1144)
Uczniowie
(1136)
Rodzeństwo
(1110)
Zwierzęta
(1096)
Pisarze polscy
(1076)
Życie codzienne
(1071)
Policjanci
(1049)
Małżeństwo
(996)
Żydzi
(901)
Sekrety rodzinne
(888)
Język polski
(880)
Władcy
(867)
Filozofia
(776)
Psy
(754)
Ludzie a zwierzęta
(743)
Polacy za granicą
(730)
Osoby zaginione
(723)
Uprowadzenie
(718)
Uczucia
(712)
Przestępczość zorganizowana
(695)
Wychowanie w rodzinie
(659)
Politycy
(636)
Koty
(631)
Boże Narodzenie
(611)
Dziennikarze
(607)
Trudne sytuacje życiowe
(606)
Matki i córki
(603)
Arystokracja
(600)
Poszukiwania zaginionych
(594)
Historia
(592)
Polityka wewnętrzna
(589)
Podróże
(583)
Relacja romantyczna
(568)
Mężczyzna
(567)
Kultura
(564)
Zakochanie
(563)
Chłopcy
(552)
Wojsko
(544)
Wakacje
(541)
Polityka
(526)
Prywatni detektywi
(512)
Polityka międzynarodowa
(508)
Zemsta
(504)
Zdrowe odżywianie
(499)
Zarządzanie
(489)
Samorealizacja
(486)
Lekarze
(476)
Wybory życiowe
(474)
Seryjni zabójcy
(461)
Literatura
(441)
Obyczaje i zwyczaje
(441)
Tematy i motywy
(439)
Dojrzewanie
(438)
Pisarze
(432)
Dziadkowie i wnuki
(430)
Samotność
(424)
Wojna
(407)
Holokaust
(405)
Aktorzy polscy
(401)
Przedsiębiorstwo
(401)
Psychologia dziecka
(401)
Walka dobra ze złem
(397)
Duchy
(396)
Szlachta
(392)
Śmierć
(390)
Ojcowie i córki
(385)
Powstanie warszawskie (1944)
(384)
Zabójstwo seryjne
(384)
Młodzież
(382)
Wsie
(382)
Matematyka
(369)
Sieroty
(364)
Życie seksualne
(360)
Zjawiska paranormalne
(355)
Język angielski
(350)
Matura
(347)
PRL
(347)
Studenci
(347)
Czarownice i czarownicy
(346)
Władza
(345)
Język polski (przedmiot szkolny)
(344)
Sztuka
(340)
Osoby w wieku starszym
(339)
Internet
(334)
Nauczyciele
(333)
Wychowanie
(331)
Turystyka
(326)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy 何事にも旬がある - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. "Meshi" to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
"Tradycje kulinarne Polski" to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski [opis wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej